Biobased woning in de polder
Michel en Sara kochten een weiland in het Groene Hart. Hun wens was om daarop een ecologische woning te bouwen, en daarmee meer rust en verbinding met de natuur te ervaren. In verband met duurzaamheid koos Sara voor biobased houtskeletbouw en beiden wilden graag een “nul op de meter” woning én van het gas af.
Thuis in een natuurlijke omgeving
De opdracht was om een compact ontwerp te maken, toekomstbestendig en ecologisch. Een bescheiden huis dat past in zijn natuurlijke omgeving, met een ruim gevoel van binnen. De rust en natuur van de locatie moest overal voelbaar zijn, zelfs op het toilet met weids uitzicht!
Biobased en dampopen
Sara en Michel zijn erg op de natuur gesteld. De woning is zodanig ontworpen dat zij binnen het landschap past, qua vorm, formaat en uitstraling. Het huis is een moderne vertaling van een boerderijwoning, met een strakke detaillering zonder tierelantijntjes. Het huis is op een biobased, dampopen manier gebouwd, en volledig uit hout en natuurlijke isolatiematerialen vervaardigd, met uitzondering van de begane grond vloer en de dakpannen.
Uitzicht over de polder
De woning staat in een veenweidelandschap en wordt omringd door een weidevogelgebied. Vanaf de kavel is in drie richtingen vrij uitzicht over de weilanden. Aan de oostkant van de kavel staat een geriefhoutbosje. Dit soort bosjes zie je vaker naast boerderijen; ze werden vroeger gebruikt als kaphout om de kachel mee te stoken. Tegenwoordig wordt het geriefhoutbosje niet meer gekapt, maar de bomen dienen nog wel voor schaduwwerking in de zomermaanden. In de winter, als de bomen kaal zijn, komen de zonnestralen naar binnen en dat zorgt voor veel natuurlijk daglicht en stralingswarmte.
Natuur in huis en natuurlijke lichtinval
Een grote wens van de opdrachtgevers was om de natuur binnen in het huis te halen.
Het binnen-buiten gevoel is sterk aanwezig door de vele gevelopeningen; een hoge pui op het oosten gelegen naast de vide, veel glas op het zuiden bij de veranda en verschillende dakramen die voor natuurlijke lichtinval zorgen. De geïntegreerde plantenbak boven in de vide brengt de natuur in huis en zorgt voor versterking van de grote, vrije hoogte. De hangplanten laten het groen vanaf de verdieping naar beneden stromen.
Dakoverstek zonder goot
De veranda is een verlengstuk van de woonruimte tijdens de verschillende seizoenen. Zelfs op regenachtige dagen kun je op je luie stoel, met je (blote) voeten op de bamboe vlonder zitten, onder het dakoverstek. Zo kun je genieten van het geluid en het lichteffect van de regendruppels, die van het dak glijden als een waterval, in de grindstrook. Tijdens de lange zomerdagen is de veranda een ideale plek om beschut buiten te zitten en te genieten van het uitzicht.
Zongericht - passieve zonne-energie
De woning is ontworpen gericht op de zon en op het uitzicht. De woning is heel goed geïsoleerd met biobased isolatiematerialen. De gebouwschil heeft tevens een goede luchtdichtheid. Door tactisch gepositioneerde ramen in de oost- en zuidgevel kan er veel zonnewarmte opgevangen worden. Hierdoor is het in de koudere maanden van het jaar ook lekker warm in de woning, zonder dat Sara en Michel veel moeten stoken. De bouwkundige passiefhuis principes zorgen ervoor dat er minder installatiecapaciteit nodig is voor verwarming en koeling.
Compact van buiten - ruim van binnen
Wij noemen dit project ook wel de ‘Volendamse muts’, door het lage, geknikte dak. Deze vorm ziet er van buiten compact uit. Het vele licht dat binnenkomt en de dubbelhoge ruimte bij de eettafel, zorgen dat de woning van binnen ruim aanvoelt. De hoogte wordt benadrukt door een grote hangende lamp en de hangende planten aan de rand van de vide. Via de vide is er contact tussen de woonkamer en de werkplek op de verdieping.
Toekomstbestendig
De begane grond indeling bestaat uit een werkkamer, een woonkamer, een keuken met aparte bijkeuken en een slaapkamer met eigen badkamer. De combinatie van al deze functies op één bouwlaag maakt de woning toekomstbestendig.
De verdieping bestaat uit een overloop, grote slaapkamer, badkamer, werkkamer naast de vide en bergruimte achter het knieschot. De badkamer op de verdieping heeft een binnenraam, waardoor je via de vide en de hoge pui uitzicht hebt op de polder.
Installatie - warmtepomp en balansventilatie in één
Een warmtepomp-compact-toestel zorgt voor de frisse lucht via balansventilatie met warmte terugwinning, voor verwarming en koeling van de ruimtes en voor warm tapwater. Eén inbouwkast biedt voldoende ruimte voor deze compacte installatie. De woning kan na warme zomerdagen op een passieve manier gekoeld worden, met zogenaamde zomernachtventilatie. Zonnepanelen op de naastgelegen schuur leveren het huis voldoende stroom.
Trap met organische vorm
De vierkante vorm geeft de woning een efficiënte en gebruiksvriendelijke indeling. Michel wilde graag één aspect in huis dat in contrast met het vierkant was. Zo heeft de trap een bijzondere, organische vorm gekregen: zij waaiert naar beneden in ronde vormen uit, net als rimpels in een waterplas.
De riante trap is een blikvanger, wanneer je het huis binnenkomt en daarnaast handig in gebruik. Door de grote ronde treden loop je heel makkelijk vanuit de woonkamer, via de hal, naar boven. Onder de trap bevindt zich een toilet, met de eiken traptreden als plafond in het zicht.
Oplevering | 2022 |
Constructeur | Constructie - Richard Fielt - B2CO - constructief advies |
Adviseur installaties | binnenklimaat adviseur: Jan Geerts – BCD advies |
Bouwkunding aannemer | Bouwbedrijf van Engen - Kockengen |
Fotograaf | John Lewis Marshall en Marcus Koppen |